|
Materiālu skaits kategorijā: 15 Parādīti materiāli: 1-10 |
Lappuses: 1 2 » |
Vegāni un folkloristi šausmās, taču citi Latvijas iedzīvotāji uz Jāņiem vīkšķī šašliku. Kurš nu kādu – tradicionālu cūciņu, sulīgu vistiņu, stilīgu jēriņu vai veikala spainīšu. Pieredzējušais pavārs Ingmārs Ladigs gan ir pārliecināts, ka katram vecim noteikti ir sava šašliku recepte, un "Deviņvīri" tam piekrīt, tomēr "force majeure" gadījumam meklējam, ar ko izlīdzēties no veikalnieku piedāvātā. |
Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem. |
Līgovakarā galdā celsim garšīgus vasaras un Jāņu ēdienus. |
Jāņu siera kompliments – neparasta uzkoda svētku galdam |
Cik līgodziesmu jūs zināt? Daudz vai maz, bet to vidū noteikti ir arī sieru, sieru, jāņamāte... |
Tuvojas vieni no vasaras jaukākajiem svētkiem – vasaras saulgrieži, Līgo
svētki un Jāņi! Visgarākā diena un visīsākā nakts... Katru gadu līdzās
svētku izjūtai pārņem arī nedaudz skumja apziņa, ka vasaras
visskaistākās dienas nupat, nupat ir sākušās, bet pamazām tās kļūs
arvien īsākas. |
Der atcerēties, ka senatnē Jāņi iekrita nabadzīgākajā gada periodā, kad
klētis bija patukšas un jaunā raža vēl nebija nobriedusi un ievākta.
Tomēr pilnīgi noteikti tas nevarēja būt par traucējumu svētku priekam un
līksmībai, jo tuvojas laiks, kad varēs jauno ražu ievākt. Tāpat bija jārūpējas arī par citiem ēdieniem, lai nekā netrūktu Jāņa
bērnu pamielošanai. Šim nolūkam cepa plāceņus, raušus, kā arī apgādājās
ar svaigu gaļu, jo vecu šais lielākajos saulgriežu svētkos neviens
nevēlējās ēst
|
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg rabarberi
- 4 litri ūdens
- Cukurs pēc garšas, ne daudz
- 1/2 tējkarote raugs
|
Sastāvdaļas:
- 2 glāzes rupju rudzu miltu
- pusglāze ūdens
- 2 ēdamkarotes sviesta
- sāls
|
|