Sākums | Reģistrācija | Ieeja
Līgo & Jāņi
Radio
Laika ziņas
Reklāma
Sadaļas / Kategorijas
... Ticējumos [6]
... Tradīcijās [11]
... Kas tie tādi [5]
... Dainās [5]
... Virtuvē [15]
... Pantiņos [3]
... Rotaļās [4]
Viedoklis
Kā plānojat aizvadīt gada īsāko nakti?
Atbilžu kopskaits: 230
Partneri
Statistika
Meklēšana
Sākums » Raksti » ... Virtuvē

Siers ar ķimeņu actiņām

Tuvojas vieni no vasaras jaukākajiem svētkiem – vasaras saulgrieži, Līgo svētki un Jāņi! Visgarākā diena un visīsākā nakts... Katru gadu līdzās svētku izjūtai pārņem arī nedaudz skumja apziņa, ka vasaras visskaistākās dienas nupat, nupat ir sākušās, bet pamazām tās kļūs arvien īsākas.

Jāņu nakts ir jāizbauda, cienot un ievērojot mūsu senču tradīcijas, jo šie svētki taču uzskatāmi par vislatviskākajiem! Lielākajā daļā tautasdziesmu, kurās apdziedātas Jāņu izdarības, pieminēta siera ēšana un alus dzeršana, kā, starp citu, Jāņu naktī nedrīkst pietrūkt, visam jābūt gana!

Kādā no skaistajām latviešu tautas dziesmām teikts:

Jāņu māte sieru sēja

Deviņiem stūrīšiem;

Jāņu tēvs alu dara

No tā miežu gabaliņa.

Tradīcija Jāņos dzert alu un ēst gardo sieru nāk jau no tālas pagātnes, bet nav zudusi līdz pat mūsdienām! Ir tik jauki šajos svētkos aizmirst par ikdienas rūpēm, izbaudīt vasaras viduča siltumu, piedzīvojumus un ļauties visam patīkamajam, tajā skaitā, tradīcijai izdzert pa kausiņam alus un piekost klāt nesen gatavota dzeltena Jāņu siera šķēli ar mazām ķimeņu actiņām...

Interesanti, ka katrā novadā šī tradīcija ir nedaudz citāda. Latgales pusē, piemēram, Jāņu siers tiek pasniegts uz šķīvja, kas dekorēts ar ozolu lapiņām un margrietiņu ziediem. Un kādēļ gan nepasniegt viesiem tik skaistu pašu saules simbolu? Ne vien Jāņu ugunskurs, kuram visi pusnaktī jestri lec pāri, ir saules simbols, bet arī apaļais siera ritulis!

Šogad gribas Jāņu dienu piedzīvot ne tikai ar skaistu vainadziņu galvā, kas pīts no smaržīgajiem āboliņu ziediem, tādēļ man ir ideja – mēģināt mājas apstākļos pagatavot īstu Jāņu sieru – dzeltenu, apaļu, smaržīgu, mutē kūstošu...

Pagatavot, nevis vienkārši iegādāties veikalā! Patiesībā nekad to neesmu mēģinājusi darīt, bet svētku brīnišķīgās tradīcijas gribas turpināt, tādēļ priecātos uzzināt kādas vienkāršas receptes un padomus, ko zināt un ielāgot, gatavojot Jāņu siera rituli!

Rozmarija LINDE

ATBILDE

Jāņu siera recepte

Sastāvdaļas:

1 kg biezpiena, 5 l piena, 2 olas, 50–100 g sviesta, 50–100 g skāba krējuma, sāls, ķimenes.

Pagatavošana:

pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot, pieliek saberztu biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec (par to nav jāuztraucas.) Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu (1/2 l) un samaisa. Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās, maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un veltnējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist. Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku – sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā, novieto vēsā telpā zem neliela sloga un nospiež rituļa veidā. Atdzisušu sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu, medu, ievārījumu.




Avots: http://svetki.apollo.lv/svetki/home/articles/102474
Kategorija: ... Virtuvē | Pievienoja: FisherLV (25.03.2010)
Skatījumu skaits: 1697 | Birkas: siers, ķimenes, recepte | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]