Tuvojas vieni no vasaras jaukākajiem svētkiem – vasaras
saulgrieži, Līgo svētki un Jāņi! Visgarākā diena un visīsākā nakts...
Katru gadu līdzās svētku izjūtai pārņem arī nedaudz skumja apziņa, ka
vasaras visskaistākās dienas nupat, nupat ir sākušās, bet pamazām tās
kļūs arvien īsākas.
Jāņu nakts ir jāizbauda, cienot un ievērojot
mūsu senču tradīcijas, jo šie svētki taču uzskatāmi par
vislatviskākajiem! Lielākajā daļā tautasdziesmu, kurās apdziedātas Jāņu
izdarības, pieminēta siera ēšana un alus dzeršana, kā, starp citu, Jāņu
naktī nedrīkst pietrūkt, visam jābūt gana!
Kādā no skaistajām latviešu tautas dziesmām teikts:
Jāņu māte sieru sēja
Deviņiem stūrīšiem;
Jāņu tēvs alu dara
No tā miežu gabaliņa.
Tradīcija Jāņos dzert alu un ēst gardo sieru nāk jau no tālas
pagātnes, bet nav zudusi līdz pat mūsdienām! Ir tik jauki šajos svētkos
aizmirst par ikdienas rūpēm, izbaudīt vasaras viduča siltumu,
piedzīvojumus un ļauties visam patīkamajam, tajā skaitā, tradīcijai
izdzert pa kausiņam alus un piekost klāt nesen gatavota dzeltena Jāņu
siera šķēli ar mazām ķimeņu actiņām...
Interesanti, ka katrā novadā šī tradīcija ir nedaudz citāda.
Latgales pusē, piemēram, Jāņu siers tiek pasniegts uz šķīvja, kas
dekorēts ar ozolu lapiņām un margrietiņu ziediem. Un kādēļ gan
nepasniegt viesiem tik skaistu pašu saules simbolu? Ne vien Jāņu
ugunskurs, kuram visi pusnaktī jestri lec pāri, ir saules simbols, bet
arī apaļais siera ritulis!
Šogad gribas Jāņu dienu piedzīvot ne tikai ar skaistu vainadziņu
galvā, kas pīts no smaržīgajiem āboliņu ziediem, tādēļ man ir ideja –
mēģināt mājas apstākļos pagatavot īstu Jāņu sieru – dzeltenu, apaļu,
smaržīgu, mutē kūstošu...
Pagatavot, nevis vienkārši iegādāties veikalā! Patiesībā nekad to
neesmu mēģinājusi darīt, bet svētku brīnišķīgās tradīcijas gribas
turpināt, tādēļ priecātos uzzināt kādas vienkāršas receptes un padomus,
ko zināt un ielāgot, gatavojot Jāņu siera rituli!
Rozmarija LINDE
ATBILDE
Jāņu siera recepte
Sastāvdaļas:
1 kg biezpiena, 5 l piena, 2 olas, 50–100 g sviesta, 50–100 g skāba
krējuma, sāls, ķimenes.
Pagatavošana:
pienu uzkarsē līdz 95 grādiem, pastāvīgi maisot, pieliek saberztu
biezpienu. No biezpiena skābuma piens pamazām sarec (par to nav
jāuztraucas.) Ja biezpiens ir salds, tad, lai piens ātrāk sarecētu un
labāk atdalītos sūkaliņas, biezpienam pēc saberšanas pievieno rūgušpienu
(1/2 l) un samaisa. Kad piens sarecējis un suliņas atdalījušās,
maisīšanu un sildīšanu pārtrauc, ļauj piena receklim nogulsnēties trauka
dibenā. Tad suliņas nolej, biezpiena masu ielej mitrā drānā, maisot un
veltnējot pēc iespējas ātrāk notecina suliņas, neļaujot masai atdzist.
Pēc tam masu liek katliņā izkausētā sviestā un maisot pa daļām pievieno
ar krējumu, sāli un ar ķimenēm sakultu olu. Karsē, līdz masa kļūst
viendabīga (īsāku laiku karsējot, siers būs irdenāks, ilgāku –
sīkstāks). Gatavo siera masu liek ar sviestu ieziestā apaļā traukā,
novieto vēsā telpā zem neliela sloga un nospiež rituļa veidā. Atdzisušu
sieru sagriež šķēlēs, sakārto lēzenā traukā un pasniedz ar sviestu,
medu, ievārījumu.
Avots: http://svetki.apollo.lv/svetki/home/articles/102474 |