Sākums | Reģistrācija | Ieeja
Līgo & Jāņi
Radio
Laika ziņas
Reklāma
Sadaļas / Kategorijas
... Ticējumos [6]
... Tradīcijās [11]
... Kas tie tādi [5]
... Dainās [5]
... Virtuvē [15]
... Pantiņos [3]
... Rotaļās [4]
Viedoklis
Kā plānojat aizvadīt gada īsāko nakti?
Atbilžu kopskaits: 229
Partneri
Statistika
Meklēšana
Sākums » Raksti » ... Virtuvē

Jāņu siers (pašu siets)

Sastāvdaļas:

  • 10 litri vājpiena vai pilnpiena (biezpienam)
  • 7 lirti piena
  • 5 olas
  • 5 ēdamkarotes sāls
  • 1 glāze krējuma
  • Ķimenes vai zaļumi

Pagatavošana:

Katlā ielej 7 litri piena un liek to uz lēnas uguns karsēties. Ja sieru grib mīkstāku, pienam pievieno glāzi ar ūdeni. Vairākas dienas iepriekš sagatavo biezpienu - ņem 10 l vājpiena vai pilnpiena un ļauj tam sarūgt. Kad piens jau lielā kunkulī, to izmaisa un liek sildīties uz lēnas uguns, kamēr sāk atdalīties sūkalas un piens ir tāds, ka pirksts karstumu knapi tur. Virumu nokāš. Jo biezpiens vecāks, jo siers labāks. Biezpienu (aptuveni 1,5 kg) sastampā traukā. Citā traukā. Ņem 5 olas un pievieno tām 5 ēdamkarotes sāls. Var pievienot krējumu (1 glāze) vai taukvielas, tad siers būs mīkstāks. Masu sakuļ ar mikseri. Jāņu sierā pēc tradīcijas liek ķimenes, bet tās var arī nelikt vai arī pievienot zaļumus. Kad piens uzkarsis un teju sāks celties augšā (svarīgi nenokavēt īsto brīdi, citādi piens nesavilksies un būs jāizlīdzas ar citronskābes šķipsniņu), tajā ber iekšā sadrupināto auksto biezpienu. Pienu visu laiku maisa. Kad sūkala kļūst dzidra un biezpiens – staipīgs, to pārlej traukā, kas pārklāts ar arudumu vai marli (var arī sietā).Svarīgi marli saslapināt aukstā ūdenī, lai biezpiens nelīp klāt. Biezpienu izvirza marlītē, lai notecinātu sūkalas. Katlā ieliek divas sviesta piciņas un lēnām ievieto no sūkalas notecināto biezpiena masu. Nemitīgi maisot un karsējot, masai lej klāt sakulto olu. Kad biezpiens, to nemitīgi maisot , sāk atlekt no katla malām, tas ir gatavs. Masu ar koka lāpstiņu izņem no katla. Gatavo sieru saliek traukā vai auduma maisiņā, un zem neliela sloga liek atdzesēties.



Avots: http://www.diena.lv/jani/index.php?doo=recepte&nr=4
Kategorija: ... Virtuvē | Pievienoja: FisherLV (21.03.2010)
Skatījumu skaits: 1513 | Birkas: siers | Reitings: 4.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]