Sastāvdaļas:
- 10 litri vājpiena vai pilnpiena (biezpienam)
- 7 lirti piena
- 5 olas
- 5 ēdamkarotes sāls
- 1 glāze krējuma
- Ķimenes vai zaļumi
Pagatavošana:
Katlā ielej 7 litri piena un liek to uz lēnas uguns karsēties. Ja
sieru grib mīkstāku, pienam pievieno glāzi ar ūdeni. Vairākas dienas
iepriekš sagatavo biezpienu - ņem 10 l vājpiena vai pilnpiena un ļauj
tam sarūgt. Kad piens jau lielā kunkulī, to izmaisa un liek sildīties uz
lēnas uguns, kamēr sāk atdalīties sūkalas un piens ir tāds, ka pirksts
karstumu knapi tur. Virumu nokāš. Jo biezpiens vecāks, jo siers labāks.
Biezpienu (aptuveni 1,5 kg) sastampā traukā. Citā traukā. Ņem 5 olas un
pievieno tām 5 ēdamkarotes sāls. Var pievienot krējumu (1 glāze) vai
taukvielas, tad siers būs mīkstāks. Masu sakuļ ar mikseri. Jāņu sierā
pēc tradīcijas liek ķimenes, bet tās var arī nelikt vai arī pievienot
zaļumus. Kad piens uzkarsis un teju sāks celties augšā (svarīgi
nenokavēt īsto brīdi, citādi piens nesavilksies un būs jāizlīdzas ar
citronskābes šķipsniņu), tajā ber iekšā sadrupināto auksto biezpienu.
Pienu visu laiku maisa. Kad sūkala kļūst dzidra un biezpiens – staipīgs,
to pārlej traukā, kas pārklāts ar arudumu vai marli (var arī
sietā).Svarīgi marli saslapināt aukstā ūdenī, lai biezpiens nelīp klāt.
Biezpienu izvirza marlītē, lai notecinātu sūkalas. Katlā ieliek divas
sviesta piciņas un lēnām ievieto no sūkalas notecināto biezpiena masu.
Nemitīgi maisot un karsējot, masai lej klāt sakulto olu. Kad biezpiens,
to nemitīgi maisot , sāk atlekt no katla malām, tas ir gatavs. Masu ar
koka lāpstiņu izņem no katla. Gatavo sieru saliek traukā vai auduma
maisiņā, un zem neliela sloga liek atdzesēties.