Sākums | Reģistrācija | Ieeja
Līgo & Jāņi
Radio
Laika ziņas
Reklāma
Viedoklis
Kā plānojat aizvadīt gada īsāko nakti?
Atbilžu kopskaits: 229
Partneri
Statistika
Meklēšana
Sākums » 2010 » Jūnijs » 17 » Vasaras saulgriežu laiks Turaidas muzejrezervātā
20:33
Vasaras saulgriežu laiks Turaidas muzejrezervātā

Sagaidot vasaras īsāko nakti, 21. jūnijā no plkst.19.00 Turaidas muzejrezervātā jau ceturto gadu notiks vasaras saulgriežu svinības Jāņkalnā, kuru laikā tiks izdzīvotas senās Jāņu nakts tradīcijas kopā ar nodibinājuma "Māras loks" ļaudīm un folkloras kopām no dažādiem Latvijas novadiem.

„Mūsu spēks slēpjas senajās tautasdziesmās, kas izsaka visus tautas skanīgo dvēseli. Šogad aicinām nākt aplī, stāties līdzās un vienoties saulgriežu nakts spēka dziesmu burvībā. Lai mūžsenais un skanīgais "līgo!" aizskan līdz pašiem debesu augstumiem, ievirmojot visu Pasaules telpu!”, - rosina "Māras loks" ļaudis.

Svētdien, 20. jūnijā, vasaras pilnziedu laikā, Turaidas muzejrezervātā notiks tējas zāļu vākšanas stundas, kad Turaidas pļavās būs iespēja lasīt īpašās 7 veidu tējas zāles, kas savākušas pilnbrieda enerģiju, ziemas mēnešos pie tējas tases liks pakavēties tīkamās atmiņās par Jāņu svētku laiku un smaržu pārpilnajām Turaidas pļavām. Tējas zāļu vākšanas stundas sāksies plkst.13.00, 14.00 un 15.00 – pulcēšanās pie Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centra.


21. jūnijā vasaras saulgriežu tradīcijas Turaidas Jāņkalnā tiks izdzīvotas no plkst. 19.00 līdz pat 3.00 rītā, noslēdzot svētkus ar sveču plostiņu palaišanu Gaujā. Vakara gaitā tiks pušķota sēta, vīti vainagi un siets siers, pavadīta saule, iededzot uguns pūdeli kalna galā. Tumšākajā nakts brīdī tiks velts uguns rats, tādējādi simboliski palīdzot saulei pārvarēt nakti un sākt ceļu gaismas kalnā. Tiks dziedātas saules un Jāņu dziesmas un no pusnakts pie lielā ugunskura dancoti latviešu danči un rotaļas, kuras mācīs Rīgas Danču klubs. Svētki izskanēs, pa Māras taku ejot saules ceļu, lai sagaidītu saulīti uzlecot Dainu kalnā.

 

Vasaras saulgriežu svinību gaita:

 

19.00 – Gatavošanās Jāņiem - vainagu vīšana, siera siešana, sētas pušķošana.

19.30 – Jāņu rotaļas

20.00 – Pūdeles – uguns mucas pacelšana Jāņkalnā

20.30 – Jāņa tēva godināšana

21.00 – Gājiens uz Jāņkalnu, uguns iedegšana

22.00 – Saules pavadīšana – pūdeļa aizdegšana

22.30 – Jāņa daudzinājums – Ozola rituāls

00.00 – Nakts vidus rituāls – buramdziesmas, spēka vārdi, uguns rata ritināšana

00.20 – Rotaļas, danči, dziesmas Dziesmu dārzā

03.00 – Gaismas ceļš – gājiens uz Dainu kalnu, saules sagaidīšana

Ieeja – Jāņu dziesma. Priecāsimies par ziedojumiem. Sīkāka informācija par vasaras saulgriežu norisi – www.turaida-muzejs.lv vai pa tālr. 26572142 – Anda Skuja

Skatījumu skaits: 1550 | Pievienoja: Admin | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]